זכות החיסיון בין לקוח לעורך דינו היא זכות בסיסית במערכת המשפט, אך מה היא כוללת ומה גבולותיה? התשובות במאמר שלפניכם.
על פי סעיף 48 לפקודת הראיות, כל מסמך או מידע כזה או אחר אשר הוחלף סין לקוח לעורך דינו או להיפך, ושיש בו קשר לשירות המשפטי שמוענק על ידי עורך הדין, לא ימסר לבית המשפט או לכל גורם משפטי אחר. החיסיון חל בתקופת הייצוג המשפטי, אך גם לאחר סיום הקשר בין עורך הדין ללקוח. זה נכון גם בדין פלילי וזה נכון גם בתחום דיני משפחה.
מטרת החיסיון שבין עורך דין ללקוח
מאפשר ייצוג מקיף והולם – בעזרת זכות החיסיון, יכול עורך דין לייצג את הלקוח שלו באופן יסודי, ללמוד את החומר החקירתי ולקבל מהלקוח את תמונת המצב המדויקת ומקיפה ביותר. עורך הדין יכול וצריך לדעת את עובדות התיק לעומק, אחרת הוא יחטא ללקוח, מה שעשוי לגרום לייצוג המשפטי שלו להיות בינוני ולפגוע בלקוח.
אי ידיעת החוק – ההמשך הידוע הוא 'איננה פוטרת מעונש', אך איש אינו מצפה שכל אזרח יידע את כל החוקים כל הזמן. לכן, חיסיון שבין עורך דין ללקוח יכול במקרים רבים למנוע הפרות חוק עתידיות, שכן התייעצות פתוחה וגלויה בין לקוח לעורך דינו יכולה למנוע אי הבנות של החוק ולשמור על הלקוח מפני ביצוע עבירות שלא ביודעין.
תוקף החיסיון שבין עורך דין ללקוח
זכות יסוד של לקוח – המטרה הכללית של זכות החיסיון בין לקוח לעורך דינו היא לאפשר ללקוח למסור מידע לעורך הדין אותו בחר, מבלי לחשוש שאותו מידע ישמש נגדו בתחום הסכם גירושין למשל. איש אינו יכול לחייב את הלקוח להפר את החיסיון בינו לבין עורך הדין, גם לא עיתונאי, שופט או כל אדם אחר.
הזכות עומדת גם כשעורך הדין נחקר – חיסיון שבין לקוח לעורך הדין שלו הוא זכות שכוללת, בין היתר, איסור על חיפוש ותפיסה של של מיד ומסמכים שעורך הדין קיבל מהלקוח במסגרת הקשר המקצועי – משפטי ביניהם. הזכות הזו עומדת בעינה גם המקרים בהם עורך הדין נדרש לחקירת משטרה באותו עניין.
גבולות זכות החיסיון
החיסיון הוא של הלקוח – חשוב לדעת, החיסיון הוא זכות ולא חובה, אך היא זכות של הלקוח ולא של עורך הדין. היחיד שיכול לוותר על החיסיון המשפטי מסיבה כזו או אחרת הוא הלקוח. עם זאת, מדובר בזכות בסיסית בעולם המשפט, ובית המשפט אינו מוסמך להורות לעורך הדין או ללקוח לוותר על החיסיון המשפטי.
סייגי החיסיון – כאמור, החיסיון הוא זכות, אך לא מדובר בזכות בלתי מוגבלת. עורך הדין מחויב לדווח לרשויות החוק על מידע שקיבל מהלקוח שלו אודות כוונה לביצוע פשע עתידי. זהות הלקוח אינה כלולה בחיסיון שבינו לבין עורך דינו, וניתן במקרים מסוימים לחייב את עורך הדין לגלות את זהות הלקוח שלו, כמו גם את גובה שכר הטרחה אותו הוא גבה מהלקוח.
החיסיון חל גם על מיילים
סעיף 48 לפקודת הראיות קובע שחיסיון בין עורך ללקוח חל על: "דברים ומסמכים שהוחלפו בין עורך הדין לבין לקוחו..", ובנוסף כאשר: "יש להם קשר ענייני לשירות המקצועי שניתן על ידי עורך הדין ללקוח.". התכתבות דואר אלקטרוני בין עורך ללקוח בעניין המשפטי – מקצועי שביניהם, נכנס תחת ההגדרות הקבועות בסעיף זה.
גם כאשר מדובר בהתכתבות בין עורך דין גירושין למשל, לבין עורך דין אחר בשירותו, או רואה החשבון שלו, גם ההתכתבויות האלה נכנסות תחת הגדרת החיסיון שבין עורך דין ללקוח שלו. ההתכתבויות האלה חוסים בסופו של עניין תחת קורת גג אחת, והיא מערכת היחסים שבין הלקוח לבין מייצגיו, לא משנה באיזו פלטפורמה נוצר הקשר המקצועי עם עורך הדין, בין אם באופן פרטי ובין אם באמצעות אינדקס עורכי דין.
מומלץ לפנות אל עורכי דין מומלצים בכל שאלה, התייעצות או שירות משפטי.